حکمت خلیل کرزی و ادریس زمان، معاونان وزارت خارجه دولت پیشین افغانستان، روز پنجشنبه، دهم عقرب (آبان)، با حضور ۵۰ تن از مقامهای دولت پیشین افغانستان نشستی برگزار کردند. این نشست به هدف راهاندازی دوباره گفتوگوهای صلح با طالبان، پشت درهای بسته در استانبول برگزار شد. هیچیک از خبرنگاران و نمایندگان رسانهها به این نشست دعوت نشدند و شرکتکنندگان نیز تا پایان نشست درمورد محتوای بحثها و دستور کار نشست معلوماتی (اطلاعاتی) منتشر نکردند.
حکمت خلیل کرزی و ادریس زمان، که ابتکار برگزاری این نشست را برعهده دارند، در زمان حاکمیت اشرف غنی، در سمت معاونان وزارت خارجه افغانستان کار میکردند و پس از فروپاشی دولت جمهوری در خارج از این کشور زندگی میکنند. هرچند ادریس زمان در هفتههای نخست بازگشت طالبان به قدرت در کابل حضور داشت و با مولوی امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، نیز ملاقات کرد، اما کار در اداره طالبان را نپذیرفت و اکنون برای راهاندازی گفتوگو میان طالبان و مخالفان این گروه تلاش میکند.
ادریس زمان، معاون وزارت خارجه دولت اشرف غنی در ملاقات با مولوی امیرخان متقی، وزیرخارجه رژیم طالبان- خبرگزاری باختربراساس اطلاعاتی که منابع مطلع با ایندیپندنت فارسی به اشتراک گذاشتهاند، حکمت خلیل کرزی و ادریس زمان پس از تاسیس «مجمع گفتمان ملی»، برای ازسرگیری مذاکرات صلح میان طالبان و مخالفان این گروه از چندین نهاد بینالمللی و نهادهای دولتی در کشورهای غربی کمک مالی درخواست کردهاند. براساس اطلاعات منابع، وزارت خارجه بریتانیا اخیرا برای راهاندازی مجدد مذاکرات صلح میان طالبان و مخالفان این گروه ۸۰ هزار پوند به «مجمع گفتمان ملی» کمک کرده است و نخستین نشست دو روزه این سازمان نیز، که روز پنجشنبه در استانبول آغاز شده است، تا پایان روز جمعه ادامه خواهد داشت.
دستور نشست مجمع گفتمان ملی در استانبول- ایندیپندنت فارسیدر این نشست حدود ۵۰ تن از مقامهای دولت پیشین ازجمله سیاسیون نزدیک به طالبان با پشتیبانی مالی «مجمع گفتمان ملی» از کابل، لندن، ترکیه، ایالات متحده و برخی کشورهای اروپایی شرکت کردند، اما هیچ مقام رسمی طالبان در نشست حضور نیافته است. منابع مطلع گفتند ادریس زمان و حکمت خلیل کرزی، بهدلیل تماسهایی که با برخی مقامهای طالبان دارند، ادعا کرده بودند که نمایندگان طالبان در این نشست حضور خواهند یافت، اما به جز جعفر مهدوی، که از چهرههای نزدیک به شبکه حقانی است، هیچ مقام و عضو دیگر طالبان در این نشست حضور ندارد.
جعفر مهدوی و عبدالقیوم سجادی، اعضای مجلس نمایندگان در دولت پیشین افغانستان از کابل و فوزیه کوفی، شکریه بارکزی، حبیبالرحمان حکمتیار، عالم خلیلی، نصیراحمد اندیشه، بشیراحمد ته ینج، سید انور سادات، محمد عالم ساعی، شاهمحمود میاخیل، الهام کوهستانی، عنایت نبیل، عبدالسلام عابد و شماری دیگر از چهرههای سیاسی و مقامهای دولت پیشین افغانستان از ترکیه و برخی کشورهای اروپایی در این نشست شرکت کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
براساس دستور کار این نشست، که منبعی در استانبول با ایندیپندنت فارسی آن را به اشتراک گذاشت، شرکتکنندگان روزهای پنجشنبه و جمعه درمورد «راهاندازی روند گفتمان ملی» و امکان از سرگیری مذاکرات صلح که در ۲۰۲۰ در دوحه آغاز شده بود صحبت کردند. مذاکرات صلح دوحه میان طالبان و آمریکا در ۲۰۱۹ در دوحه آغاز شد و در فوریه ۲۰۲۰ به پایان رسید. پس از امضای توافقنامه صلح دوحه میان آمریکا و طالبان، مذاکرات میان طالبان و حکومت پیشین افغانستان آغاز شد، اما به این دلیل که طالبان حکومت پیشین را دستنشانده آمریکا میدانست این مذاکرات را جدی نگرفت و با پیشروی طالبان به مراکز شهرها مذاکرات متوقف شد.
در سه سال گذشته، احزاب و گروههای سیاسی مخالف طالبان برای رسیدن به توافق و جلوگیری از درگیری نظامی بارها خواستار گفتوگو و مذاکره با طالبان شدهاند، اما طالبان به این درخواستها هیچ پاسخی نداده و از همه مقامهای دولت پیشین خواستهاند که با استفاده از عفو عمومی که ملا هبتالله آخندزاده صادر کرده است به افغانستان برگردند و تحت قوانین این گروه زندگی کنند.
گروههای نظامی مخالف طالبان ازجمله جبهه مقاومت ملی و جبهه آزادی افغانستان، برخلاف گروهها و احزاب سیاسی دیگر، بر مبارزه نظامی با طالبان تاکید میکنند. احمد مسعود و ژنرال یاسین ضیاء رهبران این دو جبهه در سخنرانیهایشان گفتهاند که تا زمانی که به طالبان فشار نظامی وارد نشود این گروه حاضر به مذاکره نمیشود. اعضای این دو جبهه پس از بازگشت طالبان به قدرت، در شهرهای مختلف افغانستان به مواضع طالبان حمله کردهاند، اما هنوز نتوانستهاند جغرافیای مشخصی را تصرف کنند.